Leren naaien met burda: alles over tussenvoering

Als je met naaien wilt beginnen, ben je bij burda op de juiste plek!

Nadat je de delen voor een kledingstuk hebt geknipt – bekijk hiervoor ook onze blog over het knippen van de delen – worden de delen ook met tussenvoering verstevigd, voordat je met het naaien begint.

Weetjes over tussenvoering

Tussenvoering (bijvoorbeeld vlieseline van Freudenberg) zorgt ervoor dat bepaalde delen van een kledingstuk steviger worden en dat het kledingstuk mooi valt.

Meestal worden de kraag, de manchetten en het beleg met tussenvoering verstevigd. Als je de knoopsgatenbies met tussenvoering verstevigd, is het makkelijker om de knoopsgaten te stikken of om drukkers in te slaan. 

Welke delen van het model moeten verstevigd worden?

In principe wordt in elke naaibeschrijving van een kledingstuk toegelicht welke delen met tussenvoering verstevigd moeten worden. Tussenvoering is in soorten en met verschillende diktes verkrijgbaar. De soort tussenvoering moet op de stof van het kledingstuk afgestemd worden (staat meestal in de instructies vermeld). Bij rekbare tricotstof neem je het beste rekbare tussenvoering.

 

Hoe moet ik de tussenvoering erop leggen?

Opstrijkbare tussenvoering heeft een zelfklevend laagje. Leg de tussenvoering met dit zelfklevende laagje op de verkeerde kant van het stoffen deel.

 Belangrijk  : opdat de tussenvoering goed blijft zitten, moet het strijkijzer volgens de aanwijzingen van de tussenvoering een bepaald aantal seconden neergezet worden. De aanwijzingen staan op de zijrand van de tussenvoering vermeld.

Houd er rekening mee dat de temperatuur nooit te hoog mag zijn en afgestemd moet worden op de soort stof. Bij sommige soorten tussenvoering moet met een stoomstrijkijzer gewerkt worden.

Na het opstrijken van de tussenvoering het deel plat op de strijkplank laten liggen om af te koelen. Dan kun je er zeker van zijn dat de tussenvoering goed houdt.

Alle basisvaardigheden van het naaien én DIY-patronen voor beginners vind je in één enkel tijdschrift:

Burda Easy BeginnerBurda Easy Beginner