Burda naaitechniek: Figuurnaden perfect stikken!
Figuurnaden zijn spievormige naadjes waarmee een kledingstuk een bepaalde vorm krijgt. De figuurnaden worden vanaf de breedste kant naar de punt toe gestikt! De figuurnaad wordt – afhankelijk van de plaats van de figuurnaad – altijd in een bepaalde richting gestreken.
In deze mini-workshop laten we zien welke soort figuurnaden er zijn – wij laten 4 figuurnaden zien:
✄ - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -- - - - - -
De gewone figuurnaad
Dit is de eenvoudigste manier om een figuurnaad te stikken. Deze soort figuurnaad wordt bij de meeste kledingstukken verwerkt. Kijk hoe je hem stikt en strijkt:
1. Vouw de stof zo dubbel dat de lijnen voor de figuurnaad op elkaar liggen, de goede kant ligt binnen. De figuurnaad spelden en rijgen, daarbij bij de punt beginnen. De figuurnaad stikken: begin bij het breedste deel. Aan het begin een keer heen en terug stikken. De draadjes bij de punt knopen (tek. 1).
2. De figuurnaad aan een kant toe strijken (tek. 1a) en naar één kant toe strijken, altijd van de brede kant naar de punt toe strijken. Figuurnaden op borsthoogte naar onderen toe strijken, verticale figuurnaden naar het midden toe strijken.
2. De figuurnaad aan een kant toe strijken (tek. 1a) en naar één kant toe strijken
✄ - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
De opengeknipte figuurnaad
Bij heel dikke stoffen wordt de figuurnaad minder dik, als de figuurnaad in het midden opengeknipt wordt. In principe wordt de figuurnaad net als de gewone figuurnaad gestikt.
1. De figuurnaad net als de gewone figuurnaad stikken. Bij brede figuurnaden de naad 1 à 1,5 cm naast het stiksel afknippen (tek. 2)
2. Nu de randen van de figuurnaad openstrijken, de punt van de figuurnaad platstrijken (tek. 3).
Bij smalle figuurnaden de figuurnaad tot ca. 5 cm vóór de punt in het midden inknippen, dan de figuurnaad openstrijken.
✄ - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
De verstevigde figuurnaad
Als de figuurnaad aan de goede kant er als een netjes afgewerkte, opengestreken naad uit moet zien of doorgestikt wordt, wordt er een strook stof of voering mee vastgestikt.
Deze strook moet schuin van draad geknipt worden en moet ca. 3 cm breed zijn en minstens 2 cm langer dan de figuurnaad:
1. De strook aan één kant van de figuurnaad vastspelden. Als de figuurnaad later doorgestikt wordt, aan die kant waar het sierstiksel komt. Opgelet: het midden van de strook moet bij de geregen naadlijn liggen (streeplijn) (tek. 4).
2. De figuurnaad aan de andere kant stikken, de strook wordt mee vastgestikt. Dan de figuurnaad naar de ene kant, de strook naar de andere kant toe strijken (tek. 5).
✄ - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
De lengtefiguurnaad
Deze figuurnaad heeft 2 punten en wordt in twee stappen gestikt:
1. Je begint in het midden van de figuurnaad en je stikt eerst naar de ene punt en dan naar de andere punt toe (tek. 6).
2. Omdat de gevouwen (gebogen) rand kan gaan trekken, wordt deze figuurnaad in het midden tot net voor het stiksel ingeknipt. Strijk de figuurnaad naar middenvoor of middenachter (tek. 7).
Alles bekeken en begrepen? Dan kun je vanaf nu alle figuurnaden perfect stikken!