Naaitechnieken leren met burda: de tandjes van de rits zijn zichtbaar

Zichtbare ritssluitingen worden voornamelijk gebruikt bij het maken van accessoires zoals tassen, etuis, etc., en ook bij het sluiten van kledingstukken zoals jassen of mantels. Ze hebben echter ook een decoratieve functie wanneer ze aan een jurk of rok worden toegevoegd. Naast hun praktische rol als sluiting, voegen ze een esthetische touch toe en passen ze naadloos in het algehele ontwerp van modecreaties, waardoor ze een vleugje originaliteit en stijl toevoegen.

Als je een niet-deelbare rits in wilt zetten, moet het ritssplit eerst met een belegstrook dubbel afgewerkt worden. De lengte van het ritssplit hangt af van de lengte van de rits; de breedte van de breedte van de tandjes van de rits.

Hier volgt hoe je te werk gaat om een zichtbare rits perfect in te zetten:

 1.  Het midden van het split met rijgsteken naar de goede kant van de stof overnemen. Een strook stof of voering ca. 5 cm breed en 3 cm langer dan het ritssplit knippen en bij de inkniplijn voor het split vastspelden (goede kanten op elkaar) (1). 

 2.  Aan de verkeerde kant van het split om de inkniplijn voor het split stikken, daarbij houd je voor de afstand tussen de stiksels de breedte van de tandjes + 2 mm extra aan. Het split tussen de stiksels inknippen, aan de onderkant schuin naar de hoeken inknippen  (2)

 3.  De strook naar binnen omvouwen, vastrijgen. Randen strijken. De rits onder de randen leggen, vastrijgen, smal met het ritsvoetje van de naaimachine vaststikken (3). Eventueel de splitranden nog een keer breder doorstikken.

4.  Als aan de goede kant van de stof geen stiksels zichtbaar mogen zijn, zet je de rits als volgt in: Het split volgens tekening 1 en 2 met een strook van voering dubbel afwerken. De rits onder de splitranden leggen, vastspelden (4). 

 5.  Aan de verkeerde kant de rits op de strook en de naad vastspelden, daarbij niet naar de goede kant van de stof doorsteken (5).

 6.  De spelden aan de goede kant er weer uithalen. Met het ritsvoetje de naad van de splitrand en de strook in het stiksel op de rits vaststikken (6).

Tip: opdat de onderkant van het split niet inscheurt, strijk je bij de onderkant aan de verkeerde kant van de stof een stukje tussenvoering van 4 x 4 cm op. Pas daarna de belegstrook vaststikken.

En voilà! U weet nu hoe u een zichtbare rits kunt inzetten! Als u op zoek bent naar een snellere methode om een zichtbare rits in te zetten, nodigen we u uit om onze tweede methode hieronder te bekijken! 

Extra TIP

Om een zichtbare rits sneller in te zetten, kunt u de rits direct op de randen van het split vaststikken zonder een beleg te verwerken. Houd er rekening mee dat bij het inzetten van de rits via deze methode je voldoende tijd uittrekt, want u moet heel nauwkeurig werken. Deze methode is bestemd voor meer ervaren naaifans.

 1.  Het ritssplit met rijgsteken aan de goede kant van de stof aangeven.

Een strook tussenvoering (3 cm breed) aan de verkeerde kant bij de lijn opstrijken. De rits dichtdoen. De hele breedte van de rits meten. De rits met de bovenkant naar beneden zo vastspelden, dat een rand van het ritsband bij de getekende lijn ligt. Nu de ene kant van de rits met het ritsvoetje vaststikken: afstand van de stiklijn tot de rand van het ritsband = 1/4 van de gemeten breedte  (7). 

 2.  De stof precies bij de inkniplijn tot 1 cm voor het uiteinde van het stiksel inknippen, naar de laatste steek toe schuin inknippen. Niet in de rits knippen! Aan de andere kant van het stiksel de rand op dezelfde manier schuin inknippen (8)

3.  De rits over de ingeknipte randen heen leggen. De andere splitrand op het andere deel van de rits vastspelden en vaststikken (goede kanten op elkaar); de afstand van de stiklijn tot de rand van het ritsband = 1/4 van de gemeten breedte. De stiklijn begint precies bij het einde van de schuine inknip (9).

Het driehoekje aan de onderkant van het ritssplit naar binnen omvouwen, bij de rits vastnaaien. 

Perfect! Wij hebben nu twee verschillende methodes laten zien om een zichtbare rits makkelijk en professioneel in te zetten!

En om altijd alle naaitechnieken binnen handbereik te hebben: