Naaitechnieken leren met burda #4: De blinde naadritssluiting

Deze ritssluiting wordt heel vaak bij confectiekleding ingezet. Dit soort ritsen zijn bij de naden van het kledingstuk aan de goede kant absoluut niet zichtbaar. Vandaar de naam! De blinde naadritssluitingen zijn alleen met 22 cm, 40 cm en 60 cm lengte verkrijgbaar.

De naadritssluiting moet echter altijd minstens 2 cm langer zijn dan het ritssplit. Om de naadritssluiting in te zetten heb je een speciaal stikvoetje nodig (bij veel naaimachines als extra stikvoetje voorhanden, zie handleiding van de naaimachine). Of je kunt het speciale stikvoetje nemen (zit meestal als extraatje bij de naaimachine). Zet het stikvoetje volgens de korte handleiding in de naaimachine. De blinde naadritssluiting wordt ingezet, voordat de naad gestikt wordt! De naad is dus nog helemaal open.

Zo ga je te werk:

 1.  De rits opendoen en de spiraal met de duimnagel zo gladdrukken, dat de naad tussen het band en de spiraal zichtbaar wordt  (1). 

 2. De open rits nu met de bovenkant naar beneden op de goede kant van de stof leggen.

Opdat de rits precies in de naadlijn vastgestikt kan worden, moet je de afstand van het ritsband tot de stofrand berekenen: de naadbreedte – 1 cm bandbreedte = afstand tot de rand van de stof.

De bovenkant van de rits op de berekende afstand naast de rand van de stof vastspelden (2).

 3.  De rits steekt aan de onderkant van het ritssplit uit. Het stikvoetje zo op de rits neerzetten, dat de spiraal van de rits in de inkeping rechts naast de naald ligt (3).

4.  De rits vanaf de bovenkant tot het aangegeven splittekentje vaststikken.

Nu de rits dichtdoen. De andere kant van de rits met de bovenkant naar beneden op de goede kant van de andere rand leggen, de bovenkant met een speld op de berekende afstand vastzetten (4). 

 5.  De rits weer opendoen. Het stikvoetje zo bij de bovenkant van de rits neerzetten, dat de spiraal in de inkeping links van de naald ligt (5).

 6. De rits vanaf de bovenkant tot het aangegeven splittekentje vaststikken. De rits dichtdoen.

Nu pas de naad onder de rits spelden, daarbij het uitstekende deel van de rits opzij leggen. De naad stikken, daarbij zo dicht mogelijk naast resp. onder de laatste steken van het ritssplit eindigen(6).

Zo nu ben je klaar! Nu weet je hoe je gemakkelijk en professioneel een blinde rits kunt naaien!

En om altijd alle naaitechnieken bij de hand te hebben:

Burda boek 5e oplage: naaien is niet moeilijkBurda boek 5e oplage: naaien is niet moeilijk