Leren naaien met burda: fournituren voor het naaien van kleding

Ben je een beginner en wil je met Burda-patronen je kleding naaien?

Dan willen wij in deze blog laten zien welk fournituren je in elk geval nodig hebt om kleding te naaien. Naast een Burda-patroon en stof heb je in elk geval een heleboel fournituren nodig. Hieronder zie je de fournituren en een korte toelichting. Als je deze spulletjes bij de hand hebt, zal het ongetwijfeld lukken om je eigen kleding te naaien!

Fournituren om het patroon over te nemen

Om de papieren patroondelen, de lijnen en tekentjes op de stof over te nemen, heb je verschillende basismaterialen die je hiervoor kunt gebruiken, van een liniaal en kleermakerskrijt tot zijdepapier en burda-kopieerpapier.

Een korte liniaal is heel praktisch voor het meten van korte afstanden, voor het aangeven van knoopsgaten, zakopeningen en het tekenen van naadbreedtes

Een lange liniaal, een geodriehoek en een gebogen liniaal zijn handig om de patroondelen van het werkblad over te nemen en correcties bij patroondelen aan te brengen.

Wit, geel, blauw en rood kleermakerskrijt. Alleen aan de verkeerde kant van de stof met kleermakerskrijt tekenen en eerst op een restje stof testen, want bij sommige stoffen kan het krijt niet meer verwijderd worden.

Om lijnen en tekentjes aan de goede kant van de stof te tekenen, neem je toverkrijt (Prym) – de lijnen verdwijnen na één tot twee dagen weer vanzelf of als je eroverheen strijkt. 

Je kunt ook met zijdepapier of een kopieerset (folie en speciale stift) werken om de patroondelen van het werkblad over te nemen.

Met burda-kopieerpapier en een raderwieltje kun je de papieren patroondelen heel makkelijk overnemen.

Werk met kleermakerskrijt, markeerstiften en viltstiften (inkt in water oplosbaar). Om heel dunne lijnen te tekenen, werk je het beste met een navulbaar potlood.

Het knippen of snijden van stoffen delen

Als je de papieren patroondelen hebt uitgeknipt, kun je ze volgens het knipvoorbeeld op de stof leggen om ze uit te knippen. Je kunt de stoffen delen met een speciale schaar uitknippen, maar je kunt ook met een snijmatje en een rolmesje werken.

De schaar is een onontbeerlijk als je een kledingstuk wilt naaien. Maar houd er rekening mee dat je een speciale schaar neemt om de stof te knippen. Deze schaar nooit voor andere doeleinden gebruiken (bv. voor papier), omdat de schaar anders sneller bot wordt.

Het rolmesje en een snijmatje. Met het zeer scherpe mesje kunnen enkele stoflagen tegelijkertijd gesneden worden. Je kunt rechte en gebogen lijnen snijden.

Het rolmesje is geschikt voor mensen die rechts of links zijn. Neem een patchworkliniaal als hulpmiddel.

Bij het stikken van de stoffen delen

Als je met het in elkaar stikken van het kledingstuk begint, komen deze handige spulletjes van pas, van spelden tot liniaal, tornmesjes en draadschaartje. Tip: tegenwoordig worden spelden ook vervangen door speciale clips.

Spelden: deze zijn onontbeerlijk, ze zijn van metaal vervaardigd, de kopjes zijn van metaal of bont glas gemaak.

met deze korte liniaal kun je kortere afstanden meten, bv. voor knoopsgaten.

Het compacte draadschaartje is heel handig om tijdens het naaien draadjes af te knippen of een klein inknipje in de stof te maken. Je kunt het draadschaartje ook gebruiken om een naad los te tornen.

Met het klassieke tornmesje kun je een naad probleemloos uithalen. Handig: je kunt er ook een knoopsgat mee opensnijden.

Heel handige fournituren

Drie handige fournituren voor naaiprojecten:

  • met een vingerhoed bescherm je de middelvinger,
  • met een speldenkussen raken de spelden en naainaalden niet zoek,
  • met een oprolbare (niet-rekbare) centimeter kan bijvoorbeeld de afstand van de pijl voor de draadrichting tot de zelfkant gemeten worden.

Gewichten zijn heel praktisch om de stof tijdens het knippen van de patroondelen te bezwaren, zodat de stof niet kan verschuiven. 

Met een loopturner of een setje met loopturner kun je smalle stroken, lusjes en ceintuur op een simpele manier keren.

De kleine clips zijn een goed alternatief voor spelden, vooral bij materiaal waar geen spelden ingestoken kunnen worden, bv. namaakbont en leer.

Je hebt nu een overzicht gekregen van de fournituren die je op zijn minst nodig hebt om alle stappen van het naaiproces succesvol af te leggen. Natuurlijk zijn er nog veel meer spulletjes, laat je adviseren in een stoffenwinkel. 

Foto: Hubert Burda Media, Verlag Aenne Burda, Burda Style, Adobe Stock©

Alle basisvaardigheden van het naaien én DIY-patronen voor beginners vind je in één enkel tijdschrift:

Burda Style HS Beginner 2022Burda Style HS Beginner 2022